Porsche-kunder har haft friheten att anpassa sina bilar sedan de första dagarna då någon beställde en 356 som alla var täckta av päls på 1950-talet. Nej, vi skämtar inte – det här är det. Men det var inte förrän i slutet av 1970-talet när det var officiellt att ta särskilda förfrågningar från köpare, och detta anpassningsprogram fick så småningom ett namn 1986 – Porsche Exclusive.

Vi vet det nu som Porsche Exclusive Manufaktur, och genom denna specialavdelning kan du bygga en lila Panamera Sport Turismo med matchande luftventiler på insidan. Nu tar de skickliga personerna från Zuffenhausen personaliseringsprogrammet till en helt ny nivå genom att införa ett fingeravtrycksalternativ för 911.

Porsch

I ett försök att skapa en riktigt personlig 911 kan ditt fingeravtryck förvandlas till en grafik på bilens huva genom en direkt utskriftsmetod utvecklad av Porsche. Till att börja med är detta alternativ begränsat till huven, men kommer så småningom att erbjudas inom andra områden och du behöver inte nödvändigtvis välja fingeravtrycket eftersom andra kundspecifika mönster kommer att finnas tillgängliga.

Företaget måste ta bort huven och sedan kommer ägarens biometri att appliceras på karosspanelen med en robot, med en klarlack tillsatt efteråt och sedan kommer huven att poleras till en högglansig yta för att säkerställa högsta kvalitet. Därefter går huven tillbaka på bilen och det ser något ut i linje med den här 911 avbildade här.

”Funktionsprincipen liknar en bläckstråleskrivare: med ett skrivhuvud appliceras färgen på tredimensionella komponenter automatiskt och utan översprutning. “Förmågan att styra munstyckena individuellt möjliggör riktad applicering av varje måladropp,” förklarar Christian Will, Vice President Production Development på Porsche AG. “Komplexiteten beror på behovet av att harmonisera tre tekniker: robotteknik (styrning, sensorer, programmering), applikationsteknik (skrivhuvud, grafisk hantering) och måtteknik (applikationsprocess, färg).”

Porsche Exclusive Manufaktur kommer att börja ta förfrågningar från kunder om fingeravtryckdesign från och med nästa månad och frågar 7 500 € (cirka 8 150 euro till nuvarande växelkurser) hemma i Tyskland. Det kan tyckas vara dyrt – och förmodligen är det – men Porsche motiverar det branta priset genom att säga att direkttryck är överlägset vanlig färg när det gäller utseende och känsla.

Källa: MOTOR1

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *